En quin lloc deixa la LOMCE a les famílies?

“Famílies amb veu” publica Consells escolars i participació de les famílies a l’escola. Una lectura marcada per la LOMCE. L’informe, el número 48 de la col·lecció Informes Breus de la Fundació Jaume Bofill, explica la situació actual que viuen les famílies dins dels consells escolars i el futur proper que dibuixa la LOMCE. Dins de l’anàlisi general de la participació de les famílies a l’escola que té per objectiu el projecte «Famílies amb veu», l’informe sobre els canals de participació formals n’és una peça clau perquè ens remet als fonaments de dret d’aquesta participació.

Aquest informe dedica una bona part a l’anàlisi jurídica, doncs és en aquest àmbit en el qual les societats catalana i espanyola, des de la democràcia, han legitimat i han anat fent evolucionar el concepte de governança del sistema educatiu, i que amb l’aprovació de la LOMCE es troba en un moment d’inflexió. També s’analitza la dinàmica dels consells escolars de centre, les limitacions, les potencialitats i les perspectives de futur un cop aprovada aquesta llei. La part final descriu la part més institucional i menys coneguda de la participació de les famílies, els consells escolars d’àmbit superior, i se’n fa un recorregut que mostra com han estat dinamitzats.

Com a conclusions mes rellevants, l’informe destaca la retallada en democràcia i participació decisòria de les famílies als centres educatius que suposa la LOMCE, la manca de dinàmiques efectives que donin vida als consells escolar i els desincentius a la participació de les famílies en aquests òrgans. El principal repte de futur  si la comunitat educativa vol mantenir el seu dret a decidir, passa per cercar alternatives de participació.

L’informe sencer es troba publicat en aquesta web i es pot descarregar de forma lliure i gratuïta. Si el voleu imprès, el podeu comprar fent click AQUÍ per només 5 euros.

 

– See more at: http://www.familiesambveu.cat/informe-consells-escolars-i-participacio-de-les-families-lescola-una-lectura-marcada-la-lomce#sthash.78VNqLc9.dpuf