Deu bones raons per estar en contra de la LOMCE

Dins el seu mandat de l’any 2012 el govern del PP ha impulsat una nova reforma educativa amb la presentació de l’avantprojecte de la LOMCE. Es tracta de la Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa, que modificarà la Llei Orgànica d’Educació de l’any 2006 (LOE).

El mes de setembre de 2012 l’avantprojecte liderat i presentat pel ministre d’educació José Ignacio Wert va ser aprovat pel Consell de Ministres i més endavant fou presentat als governs de les diverses comunitats autònomes. Actualment l’avantprojecte està seguint els tràmits administratius per tal que ben aviat es pugui presentar i sotmetre a votació en el Congrés de Diputats, on el govern del PP té majoria absoluta.

Aquesta llei suposa un greu atemptat al model d’educació pública que tan treballosament s’ha anat construint al nostre país. Des d’aquestes línies us presentem deu bones raons per estar-hi en contra.

Hi estem en contra perquè…

1.- Perquè la LOMCE en el seu conjunt suposa un atac contra el model d’escola pública, catalana, laica, integradora i inclusiva que hem construït en els darrers 35 anys a Catalunya.

2.- Perquè relega el català a matèria residual i dinamita el model d’immersió lingüística.

3.- Perquè reinstaura un model d’escola esbiaixat, classista i segregador.

4.- Perquè menysté l’etapa educativa de zero a sis anys, en acotar l’àmbit i la responsabilitat de la LOMCE a l’educació obligatòria, és a dir a partir de primer d’educació primària.

5.- Perquè fomenta la segregació primerenca:  S’avança l’edat en la que es creen itineraris de fet irreversibles. Es pretén segregar l’alumnat des de 3r d’ESO, als 14 anys amb la introducció d’itineraris en funció del seu rendiment escolar.

6.- Perquè l’avaluació de l’alumnat quedarà marcada per tres revàlides que es faran a finals de primària, ESO i batxillerat.

7.- Perquè s’ha pactat d’amagat amb la conferència episcopal, que ha reintroduït les classes de religió catòlica equiparant-les a les de filosofia, psicologia o dibuix tècnic.

8.- Perquè és recentralitzadora: el govern de Madrid decidirà els continguts de les matèries troncals i les preguntes de les revàlides.

9.-Perquè el consell escolar queda relegat a una funció merament consultiva, ja que la direcció del centre, posada per l’administració, tindrà poders pràcticament absoluts.

10.- Perquè és una llei que s’ha fet d’esquenes a docents i a famílies.

En definitiva, la LOMCE és una llei que no fa més que augmentar la mercantilització i aprofundir en la privatització de l’ensenyament públic, com es destil.la dels seus principis i dels seus articles. En el preàmbul l’educació es presenta exclusivament com el motor de la competitivitat d’un país, es deixa de parlar del dret a l’educació i es passa a parlar únicament del servei de l’educació. Alguns articles  estan clarament orientats a la progressiva privatització del sistema educatiu.

Per més informació desgarregat el document complet i fes-ne difusió, cal que tothom coneixi aquest llei: Deu raons contra la LOMCE